Thursday, February 3, 2011

mimpi berulang??

ermm..harini ak mimpi mama lagi. mggu lepas ak mimpi 2 3 kali dlm smggu. 
org cakap kalau kita mimpi berulang tu,means org tu igt kat kita.
tp kalau ak cite kat org yg tak tawu tu. soalan cmni biasa lah. mmpi mak kau?  kenapa dgn mak kau..?

haa...benarnya gini citenye. mama dah nak msuk 8 bulan tinggalkan kami..
last diagnosis mama, dy hidap penyakit lymphoma. penyakit ni lebih kurang macam cancer yang merebak dgn cepat ke seluruh badan. 
tempoh arwah sakit pun tak lama. tak silap ak start hujung bulan 3 tahun 2010 arwah dah tunjuk simptom2 sakit seperti tangan shaking tanpa sbb. selsema non stop. mata kabur (bukan rabun). 
masuk bulan 4. arwah still pgi keja, drive sendiri dgn tangan shaking (bukan shaking slow taw, mcm tgn org parkinson tu) , n perubahan paling ketara bila abah dah notice mama tak makan nasi about 2 weeks !
dy masak tp dy makan roti cecah milo je. then abah dah quiry keadaan mama dah teruk sebenarnya and cepat2 abah bawak mama pegi hospital seberang jaya for check up. whats wrong with her ! 
nak pegi hospital pun abah jenuh pujuk + paksa sbb mama taknak pegi. bukan sbb takut. tp dy taknak susahkan org, n bagi alasan ada ubat sendiri. ya ubat sendiri. 
she's a nurse. ;')

actually arwah mama org jenis kuat. kuat semangat. takat sakit sikit2 tu dy takkkan cakap kat org. 
and ada satu perkara yg buat ak terkilan sgt. she's lying to me n family cakap luka like very big bisul di betis dy tu kesan lecur kena ekzos moto. n sebenarnya menurut doktor luka tu is satu important sign for this penyakit. kalau kitotang tawu awal2, mungkin she can be cured. hurm. 

bulan 4 macam tak terasa pun. ak ulang alik tiap2 mggu dari sp ke penang. kalau bole amik cuti ak amik cuti dah. ak nak jaga mama. tp masa ckp fon ngn mama ms tu. dy tak kasi amik cuti. dy ckp kalau tak pnting apa takyah datang. jauh katanya. lagi la ak sentap.
mama bertukar hospital semenjak tu. abah pulak kadang2 je pg keja. mama harus diteman. kalau tak, suma keja dy nak buat sendri. tak boleh tak boleh  !
smpai ujung bulan 4, she's admitted to General Hospital di Penang. n her condition more worsted on that time.
sepanjang 5 hari sementara tggu jumaat sabtu utk balik penang, hari2 ak kol abah tnya mama. 
every second ak tggu kol dari abah. n ak hanya harapkan abah cakap 'mama semakin baik'. 

7/5/2010 bersamaan dgn hari Jumaat. ak cuti. abah amik ak kat sg petani terus pergi GH. haritu ak da azam ak nak fly dari asrama. hari sabtu baru ak balik. benda ni suma dibantu oleh kawan2 yang sgt memahami condition ak masa tu. kalau mak kita dah smpai koma, kau boleh duduk diam? ak sorry la. 
kena tendang kolej pun ak sanggup masa tu. nak amik cuti pun ak jenuh fight dgn HEP. n i take the risk hari tu. nak jadi apa pun. JADILAH ! yang penting mak ak . 
ak sampai pagi2 ak pegi katil mama. dy masih koma. ak pegang2 badan dy. panas sgt. 
ak pun praktikkan apa ak buat kat org kat hospital, skrg ak kena buat kat mak ak. ak jelum badan dy very carefully sbb berselirat dgn tiub + wayer. ak keep buat smpai suhu dy turun sikit. 
hari tu ramai la datang jenguk mama. semua doakan smoga mama awake from coma. thx for pray. ;')

petang dalam pkul 6 ak turun sekejap pergi makan dgn adik2 ak. ak tak makan dari sampai pagi td.
ak tggalkan mama sekejap dgn staff nurse kat situ. (mama tggu kejap, satg fara mai balik).
lepas makan dalam pukul 7.30pm n ms tu maghrib. ak pergi kat mama. iwan & tasya balik dgn pakcaq. 
ak duduk kat sisi katil, pegang2 badan mama. 
badan dy sejuk sgt. ak selimut badan dy smbil genggam tangan dy. 
then saat2 tu diganggu oleh staff nurse yg nak bt observation. ak tggu jauh sikit dari katil mama. tp mata ak tak lepas dari tgk dy.
then dorg screen katil tu. mgkin taknak org tgk. fine. ak faham prosedur hospital.
sorang staff nurse datang kat ak. dy tepuk2 blakang ak. ak tak faham. dy bawak ak pgi kat doctor kat katil mama. debar ak masa nak berjalan pg tu. then smpai depan mama. doctor tu keluarkan 2 ayat.
"SHE'S GONE. BE STRONG". 
ayat tu mcm bom berdesing kat telinga ak. 
ak tgk mama. ak pegang tangan dy. setitik setitik air mata ak jatuh. 
mama...................

abah baru sampai. ak tgk dia. dengan juraian air mata ak hanya mampu gelengkan kepala. mulut ak kaku.
ya allah...mama pergi masa seorang pun takda dgn dy..mungkin dy taknak pergi depan kami skluarga..;'(
esoknya 8/5/2010 arwah dikebumikan di tanah perkuburan org islam di sg dua. 
ramai yang datang baca yassin dan beri semangat pd kami sekeluarga. terima kasih.

sekarang. dah nak masuk 8 bulan. ak anggap mama tak pernah tggalkan kami. cuma dy ada kat tempat lain.
nanti kita akan jumpa semula. thats a guarantee. ;')

mama... org rindu.. ;'(

semoga arwah mama ditempatka di kalangan orang-orang beriman. 
she's always be my angel. 
al-fatihah...
                     


10 comments:

  1. amin.. u r strong gurl bebeh..:)

    ReplyDelete
  2. thx a lot...
    without u guys im not who i am..;)

    ReplyDelete
  3. xde lah...
    juz teringat dy...
    rindu biasalah...;)

    ReplyDelete
  4. bebi,,menitis air mta aku bca...even msa tuh aku ada dgn ang n fmily,,tp aku thu berat lg bg ang...yunk,,anggap smua niyh ujian dri allah utk ampa smua k??ang pown thu,,aku dah anggap ang,,tasya,,iwan n abh mcm fmily aku dah..walaupn aku knai ang bru nk msuk 2thun tp aku rsa dah lma knai ang yunk...aku,,kekawan kta smua ada utk ang k??i love u bebi..sma2 kta doakn smoga roh mama dicurahi rahmat..alfatihah

    ReplyDelete
  5. taknak la ckp cmtu bebi..nt ak sedey...;(
    ak tawu ak ada kawan2 yg sgt2 supportive n faham ak & family...
    i love u guys so much !

    ReplyDelete
  6. aku rase ape yg hg rase. sabar n tabah! k? sentiasa doakan die..rajin2 bace quran, sbb setiap ayat yg kite bace kan, tu tanda kte sedekah pada die.. tu je yg mampu kite wat kat dunia neh..die didunia die.. kte didunia kte ..follow blog aku :)

    ReplyDelete
  7. mmmm...allah maha brkuasa ats sekalian mahluknya, ni smua dgaan untk kita smua sgai hambany untk jd mkin tabah dan kuat untk lalui liku2 hidup d dunia ni......sabar la wahai sygku...

    ReplyDelete
  8. zira : inshaallah ak sentiasa doakan dy. tak penah lupa weh..;)

    ReplyDelete
  9. incik syg : you are the best thing i ever had. thx my lovely.

    ReplyDelete